EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar: Her yıl 8,7 milyon kişi kömür nedeniyle hava kirliliğinden ölüyor.
Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Derneği (EUROSOLAR) Türkiye Başkanı Prof. karbon salınımının olmaması 8,7 milyon insanın ölmeyeceği, insanların daha uzun yaşayacağı. Yenilenebilir enerji demek herkes için eşitlik, özgürlük ve barış demektir. Bu sayede insanlar yaşadıkları çevreyi koruyarak mutlu bir şekilde yaşayabilirler.”
IRENEC 2023 13. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı İstanbul Beykent Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Yenilenebilir Enerji Derneği (EUROSOLAR Turkey) tarafından düzenlenen, ulusal ve uluslararası birçok kuruluşun desteklediği konferansa yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanı ve sektör temsilcisi katıldı. Konferans, ‘Yenilenebilir Güç Entegrasyonu, Avrupa Yeşil Anlaşması, Güç Dönüşümü 2050, Yenilenebilir Güç Teknolojileri ve Uygulamaları’ olmak üzere 4 ana başlık altında düzenlendi.
Prof. Dr. UYARI: 8,7 MİLYON KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE ÖLÜYOR
Avrupa Yenilenebilir Güçler Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Lideri, İstanbul Beykent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Tanay Sıdkı Uyar, “Etkinliğimizin asıl adı Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı. Yani fosil yakıtlardan arınmış, ulaşımda, sanayide, barınmada tüm gücünü güneşten sağlayan bir dünyadan bahsediyoruz.” ,rüzgar,biyokütle,su potansiyeli ve jeotermal.Bu mümkün diyoruz.Hava kirliliğinin yol açtığı sorunlardan dolayı her yıl 8.7 milyon insan, özellikle sanayileşme sürecinde yer altından çıkardığımız kömür nedeniyle hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. 1850’den beri devrim var. Aynı nedenle Avrupa’da 3 milyona yakın kanser var” dedi.
prof. Tanay Sıdkı konuşmasına şöyle devam etti:
“1950’den 1952’ye kadar Londra’da bir gecede şehirde kömür yakıldığı için 4 bin 500 ila 12 bin kişi öldü. Ondan sonra ‘petrol var’ dediler, kullanalım. Petrol kullanılmaya başlandı, petrol krizi çıktı. 1970 yılında. Bu çabalar başarılı oldu. Teknoloji gelişti ve Birleşmiş Milletler toplanmaya başladı çünkü fosil yakıtlar iklim değişikliğine neden oluyor. 1994” Küresel ısınmaya karşı yapılması gerekenlerin tartışıldığı ve 2015 yılından itibaren her yıl iklim zirveleri düzenlendiği anlaşıldı. 2015 yılında yapılan iklim zirvelerinde yenilenebilir enerjiden enerji üretiminin ucuz olduğu anlaşıldı. Buradan hareketle üzerine, yenilenebilir enerjiyi nasıl daha hızlı entegre edebiliriz diye çalışmalar başladı.Bu konferansı 13 yıl önce Türkiye’de yapmaya başladık.Uzmanlık alanım uzun vadeli güç, ekonomi Ekoloji karar tabanlı modeller geliştirerek, bu tür şeyler şu anda belediyelerin önüne konuluyor. Şehirler için bir hedef belirlendi: karbonsuzlaştırma, şehirlerde her şeyin elektrikle yapılması, herkesin kendi çatısı altında elektrik üretmesi ve dijitalleşme. Karbon salınımı olmadığında 8,7 milyon insan ölmeyecek, insanlar daha uzun yaşayacak. Yenilenebilir enerji, herkes için eşitlik, özgürlük ve barış demektir. Bu formda insanlar çevrelerini koruyarak mutlu bir şekilde yaşayabilirler.”
SULUKAN: EYLEM PLANI GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümü Öğr.Gör. Üye Doç. Egemen Sulukan, “Yenilenebilir enerjiler, farklı yapay olmayan çevrim teknolojileriyle şehirlerde farklı departmanlarda her türlü ihtiyacı karşılayabildiğimiz güç kaynaklarıdır. Yeşil anlaşma çerçevesinde başlatılan analizlerin en değerli modülü” . Yerel yönetimler bu girişimlerle birlikte fiilen formüle edilen çözümün bir parçası olmaya başlamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde iklim değişikliği ile ilgili çaba kararı alınmalı ve hem teknik hem de kamuoyu ile etkileşim içinde bir eylem planı ortaya konulmalıdır.”
– İstanbul